Nie marnuj pożywienia,
Bo w Afryce go nie ma.
Kupuj ile potrzebujesz,
Wtedy jedzenia nie marnujesz.
Nie za dużo nie za mało,
Zjadaj wszystko co zostało!
Dzieci z grupy ,,Pszczółki" w ramach wyzwań ,,Eko-klasy" w miesiącu lutym wykonały kolejne zadanie wspólnie z rodzicami. Przedszkolaki przedstawiły sposoby na niemarnowanie żywności.
Celem pracy było zwiększenie świadomości dzieci na temat problemu marnowania żywności oraz ukazanie w jaki sposób zapobiegać marnowaniu jedzenia, a także motywowanie przedszkolaków do kreatywnych działań ekologicznych. Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczenie marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem. I bardzo ważnym elementem jest uświadamianie dzieci już od najmłodszych przedszkolnych lat.
Maluchy spisały się na medal, ponieważ wykorzystali owoce , warzywa itp. artykuły spożywcze, które części nadawały się do ponownego przetworzenia i wyszły z nich przepyszne potrawy.