Nie marnuj pożywienia,

Bo w Afryce go nie ma.

Kupuj ile potrzebujesz,

Wtedy jedzenia nie marnujesz.

Nie za dużo nie za mało,

Zjadaj wszystko co zostało!

 

Dzieci z grupy ,,Pszczółki" w ramach  wyzwań ,,Eko-klasy" w miesiącu lutym wykonały kolejne zadanie  wspólnie z rodzicami. Przedszkolaki przedstawiły sposoby na niemarnowanie żywności.

Celem  pracy było zwiększenie świadomości dzieci na temat problemu marnowania żywności oraz ukazanie w jaki sposób zapobiegać marnowaniu jedzenia, a także motywowanie przedszkolaków do kreatywnych działań ekologicznych. Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczenie marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem. I bardzo ważnym elementem jest uświadamianie dzieci już od najmłodszych przedszkolnych lat.

Maluchy spisały się na medal, ponieważ  wykorzystali owoce , warzywa itp. artykuły spożywcze, które części nadawały się do ponownego przetworzenia i wyszły z nich przepyszne potrawy.