18 marca obchodziliśmy w naszym przedszkolu ,,Dzień Piekarza i Cukiernika”, zwany również Dniem Świętego Klemensa, który jest patronem miłośników wypieków. Nie mogliśmy ominąć takiego dnia, ponieważ nasze dzieci z grupy ,,Pszczółki” to prawdziwi koneserzy łakoci.
Przedszkolaki miały okazję na chwilę wcielić się w rolę prawdziwych cukierników. Umywszy ręce z białymi czapkami na głowach rozpoczęliśmy przygotowania do wykonania bloku czekoladowego. Poznaliśmy wszystkie niezbędne składniki i zabraliśmy się do pracy. Policzyliśmy herbatniki i dokładnie pokruszyliśmy je na drobne kawałki po czym zmieszaliśmy ze wszystkimi składnikami. Nie obyło się bez próbowania wszystkich składników oraz degustowania bloku z miseczki. Na koniec przełożyliśmy blok na brytfannę i zanieśliśmy do lodówki, aby się schłodził. W tym czasie dzieci oglądały bajkę edukacyjną na temat pracy cukiernika, rozmawiały o tym, na czym polega praca piekarza i cukiernika. Wspólnie bawiliśmy się w kole „Mało nas do pieczenia chleba” oraz różne wesołe zabawy związane z tematyką zajęć. Na zakończenie przedszkolaki wykonały przepiękne prace plastyczne -,,Muffinki”, które wyglądały apetycznie jak prawdziwe.
Po długich oczekiwaniach, przyszedł czas na degustacje słodkości. Mogliśmy posmakować naszego bloku czekoladowego, który wyszedł wyśmienicie i wszystkim bardzo smakował, po prostu palce lizać- dosłownie. Przy czym dzieci zdobyły nowe umiejętności i mnóstwo satysfakcji.
Dzień Piekarza i Cukiernika był nie tylko okazją do nauki, ale przede wszystkim do wspólnej zabawy i odkrywania fascynującego świata słodkości.