WYCIECZKA PUNKTU I ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO DO MŁYNA "JUJKA" I NA WARSZTATY W PIZZERII
Rozbudzając zainteresowania dzieci w otaczającym nas świecie, oraz w celu zaspokajania ich potrzeb postanowiliśmy wybrać się na wycieczkę. Przedszkolaki z grupy ,,Pszczółki” i ,,Słoneczka” pojechały 26 kwietnia do Kutna. Pierwszą atrakcją było zwiedzanie młyna A&S Jujka i poznanie pracy współczesnego młynarza. W trakcie zwiedzania można było zobaczyć cały proces pracy młyna i wytwarzania mąki. Dzieci miały możliwość na własne oczy zobaczyć w jaki sposób powstaje mąka. Dzięki uprzejmości właściciela i gospodarza zakładu- Pani Aurelia Jujka- zorganizowała zajęcia edukacyjno-badawcze dla dzieci w labolatorium, a później zwiedzanie całego młyna. Przedszkolaki poznały różne gatunki zbóż oraz cały proces wytwarzania mąki pt. ,,Od ziarenka do bochenka”. Przemieszczając się z piętra na piętro, przedszkolaki zwiedziły każdy zakątek młyna, pakownię, spichlerz i oglądały nowoczesne maszyny potrzebne w procesie wytwarzania mąki. Na koniec zwiedzania dzieci otrzymały od właścicielki firmowe prezenty oraz mogły zważyć się na specjalnej wadze, służącej do ważenia zboża. Przedszkolaki zamieniły się przez chwilę w prawdziwych młynarzy i tak cali w mące wyruszyły w drogę do oddalonej nieopodal pizzerii Da grasso.
Warto zaznaczyć, że właściciele młyna, Państwo Aurelia i Stanisław Jujkowie, rozpoczęli swoją działalność 1998 roku i od 25 lat wdrażają nowe technologie i rozwijają zakład, budując jego tożsamość wewnątrz i na zewnątrz firmy, nie zapominając i nie uciekając od tradycji oraz historii.
Maluchy i starszaki na początku zajęć kulinarnych w pizzeri dowiedziały się, na czym polega praca w tym miejscu i co można oprócz pizzy tam zjeść oraz z jakiego kraju pochodzi pizza. Dzieci poznały różne składniki używane do robienia pizzy a także mogły zobaczyć piec, w którym piecze się pizzę. Ponadto miały możliwość samodzielnie wykonać swoją pizze z wybranymi przez siebie dodatkami tworząc różne kompozycje smakowe, po czym przyszedł czas na wspólną konsumpcję. Przedszkolaki miały możliwość przypomnienia sobie zasad kulturalnego zachowania się w pizzerii, a także przy stole podczas posiłku. Na koniec każde dziecko otrzymało dyplom ,,Małego Kucharza” od właściciela pizzerii. Wycieczkę zaliczamy do udanych, wszyscy wrócili zmęczeni, ale zadowoleni i pełni wrażeń w doskonałych humorach bogatsi o nowe doświadczenia i zdobytą wiedzę.